TURNARADO EVİ, TOPRAK KUBBE ATÖLYESİ / 2019

TURNARADO ATÖLYE son poster-01
TURNARADO ATÖLYE son poster-02
TURNARADO ATÖLYE son poster-03
TURNARADO ATÖLYE son poster-04
TURNARADO ATÖLYE son poster-05
HİKAYEMİZ
 

Turnarado Evi  hayallerimiz ve umut ettiğimiz bir dünyayı var edebilme çabamızın küçük bir parçası.

Zaman ile büyüyüp yeni şekiller alabilmesi için; altıgen şeklinde tasarlanıp, yapının her kenarından bir kapı açabilme olasılığı ile inşa edildi.

Çok kıymetli dostlarımızın ve komşularımızın desteği sayesinde birlik gücü ile hayat buldu. Başından sonuna kadar en büyük emek ise bu hayalin sahipleri Merve ve Tolga tarafından verildi.

Kendi evini inşa etmek güçlü bir öğrenme ve aradığın cevapları bulma yolculuğuymuş. Bir yuva; doğal malzemeler ile ve kendi enerjin ile üretiliyorsa; keyifli, zorlu ve sınırsız bir hayat keşfine dönüşebilir.

Turnarado Evi’nden edindiğimiz deneyimleri paylaşmak ve bu hayali büyütmek için toplanıp; birlikte çalışmaya ve öğrenmeye alan açmak istiyoruz. Bu bir haftalık süreçte çuvallı toprak (earthbag) tekniği ile kubbe yapımını keşfetmeye, Turnarado mevkiine bekliyoruz.

 
“Doğal malzemeleri kullanarak kendi bedenlerimiz ile üretmenin inceliklerini keşfederken; bedenlerimize iyi gelecek Yinyoga ile beden farkındalığımız üzerine de çalışacağız. Topluluk bilincini geliştirip perçinleyecek oyunlar; Imbroz topraklarının hikayelerini dinleyerek şükranlarımızı, dualarımızı ileteceğimiz ritüellerle birlikteliğimizi taçlandırmayı niyet ediyoruz.”
 
 
 
 
SÜREÇTE BİZİ BEKLEYENLER
 
 
 
 

Toprak sıva : Toprak ve saman ile mayalandıracağımız kaba sıva karışımını Earthbag duvar üzerine uygulayıp, şekiller verirken; toprağın mükemmel esnekliğini ellerimizle hissediyor, anlıyor olacağız.

Topluluk yaşamı : İşbirliği, dayanışma ve güven alanı yaratmak topluluk yaşamının temellerini oluşturur. Açık kalpten iletişimde olmak, oyun oynamak, birlikte üretmek ve bazen de ayni sofrada yemek paylaşmak topluluk yaşamını güçlendirir. Obaruhu atölyeleri, topluluk olma bilincine doğru bir araştırma yolculuğu sunar.

Kirsala göç deneyimleri : Kirsala goc eden arkadaslarimizin deneyimlerini dinleyecegimiz soru cevap cemberi.

YinYoga : Yoğun olarak beden gücünüzü kullanacağınız bu atölyede, Yin Yoga ile bedenlerinizi dinlendirmeye ve dinlemeye davetli olacaksınız. YinYoga; yin ve yang yani eril ve dişil taraflarımızı farkedip, dengelemeye çalışmak için oldukça şifalı bir araçtır.

5 Elemente sunak :  Vaastu Shastra; Hint Mimari Bilimi ritüellerinden biri olan Bhoomi Puja ile; Toprak anaya ve tüm elementlere hediyelerimizi sunup, destek ve izin isteyeceğimiz; onların özelliklerine dair kadim bilgilerden bahsedeceğimiz;  birlikte dua ve niyet zamanıdır.
 
Council pratikleri : The way of Council yerli kadim kültürlerin geleneklerinden günümüze bir dinleme pratiği, bir seremoni alanı ve kalpten iletişim yöntemi olarak aktarılmıştır. 
Council ile doğanın rehberliğini hayatımıza davet edebiliriz. Atölye sürecinde çemberde, arazide sessiz yürüyüşlerde ve elementler icin yapacağımız seremonilerde Council ruhunu davet ediyor olacağız.

Earthbag kubbe : Toprak çuval yöntemi; İranli mimar Nadir Khalili’nin, acil durumlarda herkesin kolaylıkla toprak ev yapabilmesi için geliştirdiği oldukça pratik bir yöntemdir. Atölyede topraktan kubbe ve kemer yapımını deneyimleyeceğiz. 

KOLAYLAŞTIRICILAR :

 

Merve Tekin Sezgin 

Obaruhu – Doğal Yapı Ustaları, Mimarları, Zanaatkarları Topluluğu’nun yürütücü mimarı, ustabaşı ve cadısıyım. Yıllardır hayalini kurduğum kendi evimi yapabilme arzusunu 2017 yılından beri bir fiil gerçekleştirmeye başladık. Şimdi yavaş yavaş bu alanı ve hiç yoktan bir yaşam alanı kurmaya dair birikmiş deneyimlerimi topluluklarla paylaşmaya hazır hissediyorum. İlk kez kendi yerimde bir paylaşım ve öğrenme alanı açacağımız için çok heyecanlıyım. Obaruhu’nun köklenmesi ve bir merkeze sahip olması hayalinin, temelleri olmasını temenni ediyorum. 

 

Derya Albayrak

Obaruhu 3 senedir, doğal yapı okulu ve topluluk olma pratiği olarak hayatımın içinde.

Dünya’nın çeşitli topluluklarında bulunarak öğrendiğim pratikleri Obaruhu’nun açtığı alanda paylaşıyorum. The way of council taşıyıcısı olarak yerli halkların yaşam pratiklerini atölyelerde sunmak en büyük heyecanım. Toprakla, tüm yaşamla ve canlılarla olan bağlantılılığımızı  ve hayatı bir seremoni olarak yaşamayı hatırlayacağımız dinleme alanlarını kolaylaştırıyorum.

Tolga Sezgin

Turnarado evi’nin çiftcisi ve işçisiyim.
Bu atolyenin ev sahipliğini yaparak herkesin kendini evinde hissetmesine destek olmak niyetindeyim. 

 
 
KONAKLAMA :
 
 KENDİ ÇADIR EKİPMANLARIN İLE
***YA DA YÜRÜYEREK 25 DK  UZAKLIKTAKİ KÖY OTELİNDE —> BİREYSEL ORGANİZASYON

YEMEK : 3 ÖĞÜN VEJETERYAN YEMEK VE ATIŞTIRMALIKLAR : 450 TL

***Oda+Kahvaltı şeklinde dışarıda konaklamayı tercih ederseniz; 2 öğün yemek ve atıştırmalıklar : 350 TL

ATÖLYE ÜCRETİ : 700 TL

 

* 6 yaşından büyük çocuklarınız için – 450 TL

* Eğer mümkünse önerilen katkı payından biraz daha fazlasını verip ihtiyacı olan katılımcılara burs imkanı sağlayabilirsiniz. “Damlaya damlaya göl olur” 

* Eğer önerilen katkı payı bütçenizi aşıyorsa, bizimle iletişim kurun. 

* Katılımcılar çalıştay mekanlarına ulaşımlarından kendileri sorumludur. Atölyeye kayıt yaptırdıktan sonra atölye mekanına erişim bilgileri sağlanacaktır. 

KAYIT İÇİN :

 
*****Lütfen Kayıt formunu doldurunuz :    https://bit.ly/2WpJyyk
Sorularınız ve kayıt için bizim ile obaruhu@gmail.com ya da ;
0 539 883 61 00 den Merve ile 
0 537 773 34 22 den Derya ile iletişim kurabilirsiniz.
 

***** Kesin kaydınız yukarıda ki formu doldurup ödemeyi tamamladığınızda gerçekleşecektir.
     

 
Teşekkürler
Sevgiler ❤